Csoportfoglalkozás (5. csoport) – 03. 18

 

Az Óra címe: Felelősségvállalás/önkéntesség

Az órát összeállította: Tóth Gergely nevelőtanár

1.      Általános tájékoztató: (Mely jelen helyzetre való tekintettel nem kikerülhető)

                A napokban elrendelt iskolai bezárások (amik egy komplex kormányzati intézkedés részét képezik) vannak rátok a legnagyobb kihatással. Mind beleestünk egy számunkra ismeretlen helyzetbe, az iskolát nélkülöző otthon tanulásba. Ez a sajnálatos szituáció pontosan illeszkedik mai foglalkozásunk anyagába, a felelősségvállalás témakörébe, amely egyrészt át is formálta az óra rendes menetét, másrészt viszont maradva az eredeti címnél innentől szorosan összefügg a korona vírussal és annak következményeivel.

Szerintetek miért volt szükség arra, hogy minden tanuló otthon maradjon, és ne menjen iskolába/kollégiumba?

Ez a kérdés lenne az első, amire szeretnék választ kapni tőletek, hiszen ebből fog kiindulni mai digitális foglalkozásunk témája.

Ha gyakorlatiasan próbálom megközelíteni, teljesen biztos vagyok abban, hogy akarva-akaratlanul is számos információ birtokában vagytok már a kialakult helyzettel kapcsolatban. Ennek kapcsán szeretném, ha néhány ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolnátok egyénileg, de nincs megtiltva az egymással való konzultálás sem.

Kérdések:

-          A mai napon, hány IGAZOLT fertőzött van Magyarországon? (március 18-án 17:00-kor)

A koronavirus.gov.hu oldalon tájékozódhattok, illetve segítség a google-ba beírt kulcsszavakon keresztül lehetséges.

-          Kik a legjobban veszélyeztetettek a fertőzés kapcsán? (2 válasz a helyes)

-          Van-e rá gyógyszer, vagy védőoltás?

-          Hány nap lehet a lappangási idő? (az az időszak, amikor már valaki magában hordozza a vírust, de a betegség semmilyen tünete nem látszik rajta?

-          Miben látjátok a terjedés legnagyobb problémáját?

Miután általánosságban beszéltünk a vírus ismert jellemzőiről, térjünk át a foglalkozás lényegére, a felelősségvállalásra.

Mi a szó jelentése általánosságban?  (Válaszaitokat néhány mondatban írjátok meg)

A következő foglalkozáson átbeszéljük a válaszokat, majd egy hét után, mely sok változást hozhat az életünkben, átbeszéljük a lehetőségeinket, mivel tehetjük a legjobbat saját és a környezetünkben élők részére.

Mindenkinek felelősségteljes magatartást, és jó munkát kívánok!

Back to top