Csoportfoglalkozások

2020. 03. 18. Szerda

Hatékony otthoni tanulás

Feladat: Olvasd el a szöveget, és az ábra alapján írj magadnak egy napi beosztást, az aznapi tanórákról!

Felsorolás szerűen, pontokba szedve! Ha készen vagy írd mellé, hogy valójában mit csináltál aznap!

Így látni fogod, mikor vesztettél időt!

Ha kész vagy vele, töltsd fel a csoportba a lefényképezett napirendet!

 Mit tehetsz a hatékonyabb otthoni tanulás érdekében?

  • Mindenképpen próbáld meg az idődet helyesen beosztani!

  • Sokat segíthet, ha tanulás előtt kideríted, mikor vagy a legaktívabb. Erre a napszakra kell, hogy szervezd a tanulást. Vannak, akik éjjeli baglyok, vannak, akik reggel képesek tanulni, és vannak, akiknek délután fog a legjobban az agyuk. Döntsd el, te melyik csoportba tartozol, és akkorra időzítsd a tanulást! A legésszerűbb délután tanulni, persze lehetnek kivételek.

  • Ha már tudod, mikor a legideálisabb, a megfelelő napszakban vonulj be a szobádba. Zárd be az ajtót és kapcsolj ki minden zavaró berendezést. Ezután kezdj el tanulniNe foglalkozz ilyenkor mással! Meglátod, ha a tanulásra koncentrálsz, sokkal hamarabb végzel. Fél óra kellet csak? Látod, mindjárt jobb. De ha 2-3 vagy esetleg 4, akkor sincs semmi gond. Tudod: munka után édes a pihenés. Gondolj, erre miközben tanulsz!

  • Ha elfáradsz, vagy ha már úgy érzed, abszolút nem fog az agyad, állj fel, menj ki a levegőre és mozgasd át magad, esetleg fuss egy kicsit, esetleg zuhanyozz le! A víz felfrissít, utána garantáltan menni fog a tanulás.
  • TANULÁSI TRÜKKÖK
  • Ha elolvasunk egy tananyagot, némi információ megragad, a többit, kizárólag az ismétlés segítségével tudjuk az agyunkba vésni. A monoton ismételgetéssel azonban nem biztos, hogy ezt el tudjuk érni.

  • A tanulás akkor még jobban fog menni, ha valami kedvet is érzel hozzá. Ezért ha szereted, gyújts egy illatos gyertyát, vagy kapcsolj hangulatvilágítást. Ezek mind fokozhatják a tanulási kedvet. Esetleg próbálkozz azzal, hogy eljátszod, mintha felelnél. Ez is sokat segíthet.

  • Jó módszer az ún. piramis-módszer is. Először nézd végig a leckét. Emeld ki a kulcsszavakat. Ezek definícióit és a kulcsszavakat lehetőleg szó szerint tanuld meg. Ez a piramis 1. szintje. A következő lépésben jegyezd le a fontosabb dolgokat. Ezeket nem fontos szóról-szóra bemagolni. Olvasd el négyszer-ötször. A jéghegy, khm... pardon, szóval a piramis csúcsa, hogy gyűjts hozzá anyagokat, olvasd el a kisbetűs részeket is. Ezeket csak egyszer-egyszer szükséges megtenni. Felelet közben viszont eszedbe jut majd, a tanár pedig biztos értékelni fogja.

  • Ha nem jegyzel meg mindent elsőre, akkor jó módszer lehet, ha mindent leírsz. Azzal, hogy leírod, rengeteg dolgot meg tudsz jegyezni. Végül talán segíthet az is, ha a tanulás után elmagyarázod a leckét a barátodnak vagy barátnődnek.

 OKOSANGAZDÁLKODJATOK AZ IDŐTÖKKEL, ÍGY NEM HALMOZZÁTOK A TANULNIVALÓT!!

Forrás: http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/suli/59/tanulasi-tippek-otthonra

 

 

 

Back to top