Main Menu

Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Our school

Nagykorúságát ünnepli az idén a Szerencsi SZC Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma testvériskolai kapcsolata a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Szakközépiskolával. A Határtalanul program évek óta lehetőséget teremt a két iskola diákjainak és tanárainak a kölcsönös látogatásra. 2019-ben tavasszal indult útnak 14 erdélyi magyar fiatal, hogy Tokajban tölthessen néhány napot. Természetesen részt vettek a hagyományos rendezvények napi főzőversenyen, valamint a gasztronómiai vetélkedőn, ill. nem maradhatott ki a programból a pincelátogatás sem, az idén a mádi Holdvölgy borászatnál. A miskolci kiránduláson pedig a barlangfürdőt és a diósgyőri várat fedezhették fel határon túli vendégeink.

Egy héttel később mi is viszonozhattuk a látogatásukat. A hosszú utat megtörve előbb Kolozsváron tettünk egy városi sétát. A kihagyhatatlan látnivalók között a Szent Mihály templom és a Mátyás szobor, valamint Mátyás szülőháza, a Babes-Bolyai Egyetem és a Farkas utca épületei szerepeltek. Másnap a sepsiszentgyörgyi testvériskolánk látott vendégül minket. Húsvét közeledtével tojásfestéssel, kalácssütéssel és a helyi szokások bemutatásával készültek a fogadásunkra. Lehetőség nyílt az ismerkedésre, barátkozásra és élménycserére ezen a kötetlen délutáni programon. A következő napon Erdély szász fővárosába, Brassóba utaztunk. A brassói Fekete templom Románia legnagyobb temploma, nevét pedig az 1689-es tűzvészben bekormozódott falairól kapta. A gótikus stílusban épült katedrálisban található a Törökországon kívüli Európa legnagyobb anatóliai szőnyeggyűjteménye. A várost védőfal vette körül, amelynek több része még mai napig épségben megmaradt. A városfalon eredetileg harminckét torony és bástya volt, amelyek legtöbbje ma is áll, a város külső védelmét pedig két hatalmas torony látta el (Fekete és Fehér torony).  

A délutánt Sepsiszentgyörgy látnivalóinak feltérképezésével töltöttük. Legérdekesebb talán az a kopjafasor, amely a Református templom tövében található. A kopjafákat a Székely Mikó Kollégium végzős diákjai állíttatják egyfajta emlékoszlopként, melyhez találkozóik alkalmával elzarándokolnak.

Az kirándulás utolsó napján az utazásé volt a főszerep. A tordai sóbánya felejthetetlen élménye törte csak meg a hazafelé vezető út monotonságát.

Erdélybe látogatni mindig különleges élmény. Magyarországtól ilyen távol igaz magyar emberekkel találkozni mindannyiunknak megérte a fáradságot.

                                                                                                      Hauser Gabriella és Soltész Nóra

                                                                                                                     kísérőtanárok

Back to top