Main Menu

Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Our school

Változatos tájak, csodálatos kastélyok és parkok, a „Rennsteig”, a leghíresebb hegyi út túraösvényei, a Türingiai erdő szemet kápráztató szépsége, mindez csak néhány azon számtalan látnivaló közül, melyek Türingiát, „Németország szívének” is nevezett tartományát jellemzik.

Ezen a gyönyörű helyen 2018 júliusában iskolánk, a Szerencsi SZC Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 17 tanulója vett részt  egyhónapos külföldi szakmai gyakorlaton a Tempus Közalapítvány Erasmus + szakképzési mobilitási  pályázat keretein belül. Szakács, pincér és vendéglátós tanulóink számára páratlan lehetőség ez, mely anyanyelvi környezetben teszi lehetővé az idegennyelv-tanulást, a szakmai ismeretek bővítését, bepillantást ad a munka világába, más országok kultúrájába és gasztronómiájába, és  a talán soha vissza nem térő utazás élményét kínálja.

Az első napon „Európa kulturális fővárosába”, Weimarba kirándultunk, ahol többek között megcsodálhattuk a Goethe-Schiller emlékművet, a barokk stílusban megépített Goethe házat, és múltat idéző sétát tehettünk a Goethe parkban az Ilm folyó partján.

A kikapcsolódás után diákjaink számára megkezdődtek a dolgos mindennapok a képzésüknek megfelelő munkaterületen a számukra kijelölt gyakorlati helyen, három- és négycsillagos szállodákban.  A munkanapokon az idő előrehaladtával a munkafolyamatok rutinná váltak, a szakmai ismeretek folyamatosan bővültek, a kommunikáció terén a gátlások oldódtak. Az anyanyelvi környezetnek köszönhetően az új idegen nyelvi szavak, kifejezések észrevétlenül épültek be a mindennapi szóhasználatba. Szakácsnak tanuló diákjaink megismerkedhettek a német konyhára jellemző ételekkel, alapanyagokkal, és szinte mindannyian elkészíthették a Németország nemzeti ételei között számon tartott türingiai burgonyagombócot, nem feledkezve meg természetesen a nagy hírnévnek örvendő türingiai sült kolbászról sem. A felszolgálótálcákra rákerültek  a szokásos ételek és italok mellett a helyi specialitások,  diákjaink gyakorolhatták a különböző szakterületükhöz tartozó munkafeladatokat is. A szabadnapok  nemcsak pihenéssel teltek, hanem az aktív kikapcsolódás jegyében lehetőség nyílt a  környék látnivalóinak felfedezésére, túrázásra, az emlékeket idéző szuvenírek beszerzésére.

A gyakorlat végén a hosszú buszos utazás után fáradtan, de felejthetetlen élményekkel tértünk haza. Gyakornokaink elmondásuk szerint hasznos tapasztalatokat szereztek, önálóbbak, egy kicsit felnőttebek lettek, tanultak és világot láttak. A gyakorlat elismeréséül a diákok kétnyelvű Europass mobilitási igazolványt, valamint a partnerek tanúsítványát kapják.

Örömmel tájékoztatjuk továbbá kedves diákjainkat, hogy iskolánk az Erasmus + program keretében a  2018.  évben is pályázatot nyert mobilitási program megvalósítására Türingiában, így reméljük, hogy érdeklődésüket felkeltve egyre többen szeretnének élni a lehetőséggel és vallják:

„Induljunk!-vár bennünket Európa és Németország!”

Back to top