Main Menu

Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Our school

Iskolánk, a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az idén június 4-e, a Nemzeti összetartozás napja alkalmából a Rákóczi Szövetségtől támogatást nyert 20 diák felvidéki utazásának finanszírozására.

Az elsődleges úti cél Rozsnyó városa és a helyi Pavol Jozef Safarik Gimnázium meglátogatása volt. Előzetes egyeztetés alapján a város központjában találkoztunk az igazgatóhelyettes úrral, Laco Árpáddal, valamint a gimnázium egyik magyar tanítási nyelvű osztályával. Közösen tettük meg a rövid sétát a Kossuth szoborhoz, ahol az ünnepi megemlékezésen Szacskó Bianka, iskolánk 11. B osztályos tanulója elszavalta Juhász Gyula: Trianon című versét, majd koszorúzásra került sor. A város régi főterét is közösen tekintettük meg a helyiek idegenvezetésével.

Rozsnyó a Gömör térség északi részének legjelentősebb városa és 1776-tól a rozsnyói püspökség székhelye. Eredetileg fontos bányaváros volt és széles körű jogokkal rendelkezett. A város központját egy kiterjedt négyzet alakú tér alkotja, melynek látványos épületei az utolsó évszázadból származnak. A város jelképe a tér közepén magasodó késő reneszánsz Őrtorony, mellette pedig Andrássy Franciska, az özvegyek és az árvák támogatójának márványszobra áll. 

Utunkat Betlér irányába folytattuk, ahol az Andrássy család vadászkastélya található. A kastélyban ma múzeum működik, amely a korabeli bútorok mellett képtárat, szalonokat, fegyver-, porcelán- és üveggyűjteményeket tartalmaz. Pincéjében az időszakos kiállítások mellett az Andrássyak egzotikus vadászkincsei és műemlékei is helyet kaptak. Magyar nyelvű idegenvezetőnk rengeteg érdekes információval látott el minket az Andrássyak családjáról, történelméről, a nemesek életérőről, mindennapjairól. A 18. század végén a kor elvárásainak megfelelően az épületet kastélyparkkal vették körül, ezt később kibővítették. Az angolkert ma 57 hektáron terül el, és a számos szobor mellett kerti pavilonokat, egy műbarlangot és egy vízesést is magában foglal. Miután sétáltunk egyet a parkban és piknik formájában elfogyasztottuk ebédünket, továbbindultunk a szállásunk felé. Özörényben, vagy más néven Gömörhorkán szálltunk meg egy turistaszálláson, ahol lehetőségünk volt szabad tűzön főzni is. A bográcsban paprikás krumpli készült, majd a vacsora elfogyasztása után a diákok társasjátékozással, kártyázással, sétával töltötték szabadidejüket.

Másnap Aggtelek felé vettük az irányt, és egy rövid időt a jósvafői tengerszemnél töltöttük el. Az Aggteleki Nemzeti Park területén, Jósvafő határában található a Tengerszem-tó, hazánk egyik legszebb mesterséges tava, amelyet 1942-ben a Baradla-barlangból karsztforrásként kibukkanó Jósva-forrás felduzzasztásával hoztak létre áramtermelés céljából és egy könnyű, kellemes séta során körbejárható.

Az UNESCO világörökségét képező Aggteleki-karszt leghíresebb látványossága az Aggtelek és Jósvafő alatt húzódó Baradla-barlang, amely nemcsak a régió, hanem Magyarország legkiemelkedőbb, legnépszerűbb, leghosszabb és leglátványosabb barlangja. A komplex barlangrendszer természetesen nem ismeri a trianoni határokat, egy része, a Domica-barlang Szlovákiából közelíthető meg. A sokféle túra közül az aggteleki rövidtúrát választottuk, amely egy órás programot jelent a Baradla-barlangban. A túra során megismerkedhetünk a páratlanul gazdag, változatos cseppkövek világával. A különböző sztalaktitok, sztalagmitok fantáziadús elnevezést kaptak, látunk itt AnyósnyelvetMikulástTigristSast, de Szószéket és az Egri Minaretet is, valamint a hangversenyteremben egy rövid koncertet is meghallgathattunk fényjátékkal egybekötve.

Kirándulásunk utolsó megállóhelye az Edelényi kastély volt. Az edelényi L’Huillier–Coburg-kastély méreteit tekintve Magyarország hetedik legnagyobb kastélya, a magyarországi kora barokk építészet kiemelkedő emléke. A rendszerváltás idején üresen, omladozva állt, míg végül 2012-2014-ben Európai uniós támogatással sikerült igen szakszerűen felújítani.

A kastély építésével párhuzamosan, a Holt-Bódva ölelte szigeten - ezért is nevezik ma a komplexumot Edelényi kastélyszigetnek – egy franciakertet alakítottak ki, amelyhez üveg- és narancsház is kapcsolódott, a gazdasági épületekkel együtt. Ezt a franciakertet alakították át a német származású tulajdonosok angolkertté, amelynek a rekonstrukciója ma is látható. Ebben a rendezett, szép parkban tett sétával ért véget a kirándulásunk.                                                                                                                                                                                                                     

                                                                                      Hauser Gabriella

                                                                                                                                        tanár

Back to top