Main Menu

Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Our school

60 éves a tokaji Kereskedelmi

 

2018-ban ünnepeljük iskolánk, a Szerencsi SZC Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma fennállásának 60. évfordulóját.

Az intézmény a Szövetkezetek Országos Szövetsége (SZÖVOSZ) kezdeményezésére néhány Gyöngyösön eltöltött tanév után 1958-ban Kereskedelmi Tanulóképző Iskola néven kezdte meg működését Tokajban az egykori Esze Tamás utászlaktanya épületében. A beiskolázás akkor még az ország 19 megyéjéből történt, kezdetben 3 szakmában folyt a tanulók képzése: vas-műszaki eladó, textil-ruházati, vegyesbolti eladó, majd 1962-től élelmiszer-eladói, 1965-től zöldség-gyümölcs bolti eladó szakokkal bővítették az iskola profilját. Az eltelt évtizedek alatt rengeteg változás zajlott le falaink között. A kezdeti 10 hónapos elméleti oktatás 3 évesre bővült az idők során, majd az 1990-es évektől már érettségit adó, illetve 5-6. éves képzés is folyik intézményünkben. A választható szakmák köre is bővült, a gazdaság igényeihez igazodva idegenforgalmi, közgazdasági és vendéglátó ágazattal gazdagodott.

A tárgyi feltételeink is jelentősen javultak az évek során. A többször átalakított laktanyaépület 2002-ben teljes átépítésen esett át, impozáns új külsőt kapott és belső területe is kétszeresére bővült. Azóta a város legszebb középületei közé tartozik. Az egykori diákok azonban még ma is nosztalgiával emlegetik a régi kollégiumi hálótermeket, és az út másik oldalán levő zuhanyzókat, amelynek helyén ma már a Hotel Kelep áll.

Erre a múltidézésre készültünk a 2017/2018-as tanév során, hogy méltóképpen megünnepelhessük a 60 éves évfordulót. Az előkészítő munkák során összegyűjtöttük a régi fotókat, dokumentumokat, amelyeket az iskola aulájában ki is állítottunk. Az évfordulóra évkönyv is készült, amely a múlt eseményei mellett bemutatja a jelen iskoláját és a 60 év alatt végzett közel 16 ezer tanuló névsorát.

2018. április 6-án ünnepi műsorra került sor a Paulay Ede Színházban, amelyen az iskola diákjai, egykori és mai dolgozói, a Szerencsi Szakképzési Centrum és a város vezetősége, a partner iskolák és cégek, gyakorlóhelyek képviselői közösen vettek részt. Ünnepi beszédet mondott Szabó István tagintézmény-vezető úr, valamit Kovács Enikő a Szerencsi Szakképzési Centrum főigazgatója és Posta György úr, Tokaj város polgármestere. Emlékplakettet vehettek át többen is, akik kiemelkedően sokat tettek intézményünk fejlődéséért, működésért az egykori iskolavezetés tagjaiként vagy közéleti szereplőként.

Ezután diákjaink gálaműsora következett, amelyben a palotás nyitótáncot követően ünnepi szavalatot, zenés és néptáncos produkciókat hallhatott, láthatott a közönség, emellett egy vidám jelenetet a mai középiskolások életéről, valamint angol és német nyelvű színjátszóink jóvoltából felidéztük a régi iskolai életet is. A színházi előadás után az ünneplő közönség emléktábla-avatáson vett részt az iskola főépületénél, ahol ünnepi beszédet mondott Koncz Ferenc úr, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje, amelyben méltatta iskolánk jelentőségét, a régió oktatásügyében betöltött jelentős szerepét és súlyát. A jelenlévők megtekintették az iskola aulájában elhelyezett kiállítást, és ünnepi fogadáson vettek részt.

A rendezvénysorozat ezzel még nem ért véget, 2018. április 20-án Öregdiák Találkozót szervezünk, ahol színes programokkal várjuk az iskolánkba visszalátogató egykori tanulókat. Április 26-án a Rendezvények Napján pedig a mai iskola diákjai is ünnepelnek, többek között elfogyaszthatják az iskola születésnapi óriástortáját, és múltidéző, szórakoztató programokon, versenyeken vehetnek részt.

 

Halászné Kiss Melinda

tanár

Képek 

Back to top