Main Menu

Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Our school

loading...

Képtalálat a következőre: „határtalanul logo”

Felhívás

Kérjük hogy alapítványunkat a

 Tokaji Kereskedelmi Szakmunkásképző és Szakközépiskola Oktatási Tevékenységét Támogató Alapítványt

támogassa az ADÓJA 1 %-ának felajánlásával.

18432947-2-05

Felvételi hírek

loading...
Kiemelt hírek
loading...

Iskolai hírek

loading...

RENDEZVÉNYEINK

loading...

Beszámoló

I.                   Egészségnap 2015. október 21.

Program címe: Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi
Középiskolában, Egészségnap

Projektazonosító: TÁMOP-3.1.4.C-14-2015-0704

Projekt címe: Egészségnap

Időpont: 2015. október 21.

Helyszín: Szerencsi SC Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma, Tokaj, Bodrogkeresztúri út 5.

Résztvevők: 9D, 10.A, 11.B, 11.F, 10. F, 12.B, 3/11.E, 1/13.V, 2/14.V (9 db iskolai osztály, 165 fő tanuló).

Tanárok: Soltész Nóra, Kovács Gyula, Kassai Zoltán

A program célja: Az egészséges életre nevelés

 

A program előadással kezdődött a természettudományi előadóban. Az előadás Szilágyiné Pápai Mária dietetikus szakember közreműködésével az elhízás veszélyeire hívta fel a figyelmet. A tanulók aktív résztvevőként bekapcsolódtak a téma feldolgozásába. A szakácsok és a pincér tanulók az iskolai órákon szerzett ismereteiket kiegészíthették az itt hallottakkal, valamint saját tapasztalataikról is beszámolhattak. Általánosságban elmondható, hogy iskolánkban e tekintetben kevés tanuló veszélyeztetett, nem jellemző az elhízás.

Tóvizi Tamás mentőtiszt 3 tanóra keretében, kijelölt iskolai osztályokban bemutatót tartott a beteg emberek megsegítésével kapcsolatosan, az újraélesztés szükségességéről, annak megvalósításáról. Az újraélesztési technikát próbababán minden tanuló kipróbálhatta.

Ezt követően az iskolatanulóiés pedagógusai egészségügyi szűrővizsgálat keretében részt vettek a Tokaji Egészségfejlesztő Központ munkatársai által elvégzett vérnyomásmérés, vércukorszint mérés, testtömeg index, látás vizsgálat és légzés funkció vizsgálatokon. A vizsgálatok 9:30-tól 13 óráig tartottak. Rossz vizsgálati eredmények esetén az egészségügyi dolgozók felhívták a tanulók figyelmét az eltérésekre, azok kialakulásának okaira. Tanácsokkal látták el őket a jövőre vonatkozóan, illetőleg további szakorvosi vizsgálatokat javasoltak a korrekció elérése érdekében.

Törekedtünk azon tanulók bevonását a vizsgálatokba, akik az első egészségnapi szűrővizsgálatokban nem vehettek részt.

Ezzel párhuzamosan a konferencia teremben az egészséges táplálkozás jegyében készült egészséges, alacsony kalória értékű,ételek bemutatására és kóstolására került sor. A kijelölt osztályok 1-1 tanóra keretében a büféasztalon elhelyezett, tartósítószer menetesjoghurtok, gyümölcs öntetek, nyers levesek, krémek, egzotikus gyümölcsök, túródesszertek, halételek,kenyerek választékából kóstolhattak és ismerkedhettek meg a készítés rejtelmeivel, a tápanyagok, vitaminok táplálkozásban betöltött fontos szerepével.

Az ételeket iskolánk szakács tanulói készítették el a tankonyhán. A büféasztal körüli feladatokat, a terítést, a szervírozást vagy tálalást és a folyamatos töltést szintén iskolánk tanulói biztosították.

A program által kitűzött egyik célt, mely az általános egészségügyi állapot felmérésére, esetleges problémák felderítésére vonatkozott, a nagyszámú résztvevőnek köszönhetően sikeresnek ítélhetjük meg. Az egészséges táplálkozás jegyében bemutatott ételek nem minden esetben találkoztak tanulóink ízlésével, ízvilágával, de új ablakot nyitottak az egészséges táplálkozás lehetőségeire és fontosságára.

 

 

Tokaj, 2015. október 22.                   

 

                                                                                              Soltész Nóra

 

 

 

 

 

 

Back to top